divendres, 9 de juny del 2017

Quins són els llocs més plujosos d’Espanya i del món?

Ara que acabem de començar el nou any hidrològic (octubre 2015-setembre 2016), arrenca també el període més plujós en bona part de les regions. La tardor i la primavera són les estacions en què més plou al nostre país.
A Espanya, l'orografia és un factor decisiu a l'hora de parlar de la quantitat de pluja, fins i tot molt més que en altres països veïns ja que tenim diferents sistemes muntanyosos, interiors i a nivell de costa que marquen el règim de precipitació.
La major part pensarà que és Galícia, entre altres coses perquè aquesta regió és la porta d'entrada d'algunes de les borrasques atlàntiques que entren a la Península.
galicia.jpg
                                 Imatge de Galicia.

Per increïble que et sembli, Galícia no és el lloc que més quantitat de pluja recull anualment en els seus pluviòmetres. Li supera Cadis, en concret, la Serra de Grazalema.

mapa de lluvias.jpg
                         Mapa de pluges d’Espanya per mesos.


serra.jpg

L'orientació de Grazalema és favorable a la pluja perquè canalitza el vent humit de Ponent, afavorint les condicions perfectes perquè precipiti. I ho fa durant tot l'any, tant que de mitjana, cauen més de 2.100 mm d'aigua anuals.
El segon lloc li correspon a Galícia que, a nivell general, és la regió més plujosa d'Europa .
L'exposició de les costes gallegues als vents humits de l'Atlàntic la converteixen en la gran protagonista de ruixats i de carrers plens de gent amb els seus paraigües.

La serra de Pontevedra d'O Candán en concret és el punt més plujós de la comunitat gallega. La segueixen altres zones muntanyoses: la Serra de Gredos en el Sistema Central on els vents de l'oest i sud-oest acumulen la nuvolositat i dirigeixen els fronts directes a les seves faldes on, com a Grazalema, s'ha arribat a recollir en anys molt plujosos una quantitat pròxima als 4.000 mm.

do cando.jpg

sierra de gredos.jpg

Aquest rànquing varia d'un any a un altre, segons la tendència 'meteo'. Hi ha anys de mesures en què les borrasques entren pel golf de Cadis i la meitat sud registra tardors molt plujosos i més suaus (per aquesta component sud-sud-oest del vent). En altres ocasions, predominen els nords i nord-occidentals, afavorint a la meitat nord-occidental.

El lloc amb més escassetat d’aigua a Espanya:

Puerto Lumbreras (Múrcia):
La Vall del Guadalentín, a Múrcia, s'estén al sud de capital de la regió en l'anomenada depressió prelitoral murciana. El cabal del riu que dóna el nom a la zona varia des de la sequedat més extrema fins espectaculars crescudes quan es donen pluges torrencials, poques però de vegades devastadores. Aquesta zona és una de les més seques d'Espanya.
Des de temps immemorials, l' aigua i el seu aprofitament va ser una qüestió de preocupació per als lumbrerenses. En aquest sentit, des de fa centenars d'anys es data l'existència d' galeries filtrants per captar les aigües de vessament de la Rambla de Nogalte . Aquestes construccions tenen obertures verticals anomenades "llumeneres" per a accés i registre de túnel de captació d'aigua. D'aquest terme prové el nom de la ciutat.

puerto.JPG

La meva valoració personal:
He descobert moltes dades importants sobre la pluja i la sequera a Espanya, havia llocs que no m’esperava que sortissin en aquest rànquing. He aprés quins són els llocs mes rics en aigues i crec que és un tema de molt interès amb bastant informació per treballar amb més temps i més investigació en cosses més especifiques.






https://www.google.es/search?q=puerto+lumbreras&safe=strict&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjItcnY3LDUAhUGChoKHTCrAwEQ_AUIDCgD&biw=1280&bih=918#imgrc=b7FQwn-RkFrRuM:


Informació:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada